Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Περιοχής Σχ. Τυφλών, Ευζώνων, Φαλήρου

Υγεία

Ψυχική Υγεία

psychiki_ygeia

 

“ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΔΙΑΡΡΗΓΝΥΟΝΤΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΑΣ

Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας

Ζούμε σε δύσκολες και συναρπαστικές εποχές. Είναι εποχές που τα κίβδηλα πυροτεχνήματα των δήθεν κοινωνικών παροχών από έναν καλπάζοντα καπιταλισμό πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι. Η ποιότητα ζωής μας υποβαθμίζεται σταδιακά στο επίπεδο που ήταν πριν το αμερικάνικο όνειρο.

Ο τομέας της Υγείας υπαναχωρεί τραγικά σε συνθήκες της δεκαετίας του ‘70 και η ψυχική υγεία μετακινείται στο μοντέλο της απλής χορήγησης ψυχοφαρμάκων, που είναι φθηνά, παρεχόμενα παρόλ΄ αυτά (γιατί άραγε;) από τα, αιμορραγούντα κατά τα άλλα, ταμεία υγείας, και προγραμματίζουν την περαιτέρω παθητικοποίηση και την εξάρτηση του πληθυσμού από χημικές ουσίες, που απλά βοηθούν στην τήρηση της σιωπής και της «υπομονής» χωρίς όρια.

Σ’ αυτό το τοπίο ερχόμαστε να διαδηλώσουμε, με γνώση και συνείδηση, την αντίθεσή μας στην παθολογικοποίηση και το φαρμακο-κουκούλωμα της θλίψης, του άγχους και της οργής όλων μας και να προτείνουμε άλλους τρόπους συνύπαρξης με τον εαυτό μας.

 •  Η θλίψη, η οργή και το άγχος σε συνθήκες διάλυσης της ζωής μας δεν είναι αρρώστια, αλλά υγιής αντίδραση επιβίωσης κάθε ζωντανού συστήματος.
 •   Ως εκ τούτου η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αποδυνάμωση μέσω ουσιών, αλλά η ενδυνάμωση των ανθρώπων που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
 •   Η ενδυνάμωση αυτή σημαίνει νέες ιδέες, νέα οράματα, νέες εμπειρίες, νέες αξιολογήσεις και άντληση θετικών αποθεμάτων από το παρελθόν μας και τις γύρω μας σχέσεις.
 •   Η ενδυνάμωση αυτή περνάει μέσα από τον προσωπικό αναστοχασμό, την αλληλεγγύη μεταξύ μας και το μέτρημα των δυνάμεών μας μέσα από αυτά τα δύο, για να βρούμε νέες μορφές οργάνωσης της ζωής μας.

Μ’ αυτή τη λογική και αντιπαρατιθέμενοι-ες με το φαύλο μοντέλο της απλής φαρμακολογικής καταστολής του ψυχικού πόνου, το Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας, προτείνει τη δημιουργία Ζώνης Ψυχικής Υγείας Πολιτών (τόπος, ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν σύντομα) στα πλαίσια των αλληλέγγυων οργανώσεων στην πόλη μας, στην οποία συμπολίτες μας με κάθε είδους ψυχολογικά θέματα θα μπορούν:

 •  να συζητούν τρόπους αντιμετώπισης των ψυχικών δυσκολιών και αξιοποίησης των δυναμικών που ήδη έχουν
 •   να παίρνουν μια επαγγελματική γνώμη για το πού μπορούν να απευθυνθούν για παραπάνω βοήθεια, χωρίς να καταλήξουν κατευθείαν και μόνο στα ψυχοφάρμακα
 •   όπου αυτό μπορεί να γίνει, να παίρνουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική από επαγγελματίες ψυχικής υγείας – στελέχη του Παρατηρητηρίου.

Η κίνηση αυτή του Παρατηρητηρίου έρχεται καταρχήν ως κίνηση πρόληψης στην επερχόμενη κατάρρευση πολιτών που νομίζουν ότι δεν έχουν άλλον τρόπο να ανταπεξέλθουν εκτός από τα φάρμακα και την ψυχιατρική. Έχουμε όλοι μας πολύ περισσότερες δυνάμεις απ΄ αυτές που νομίζουμε να τις εντάξουμε δημιουργικά στο συνολικό όραμα μιας κοινωνίας που μέσα από την κρίση θα ξαναβρεί την ποιότητα στις σχέσεις της με το περιβάλλον, την τροφή της, τους ανθρώπους της. Θεωρώντας ότι όλ’ αυτά πάνε μαζί και υπόσχονται μια όμορφη ζωή σε όλους μας παρά και μέσα από τις δυσκολίες της, δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας στην παραπάνω δράση.”

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ / Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2013

http://mentalhealthhellenicobservatory.wordpress.com/

paratiritiriopsy@yahoo.com

Η ζώνη ψυχικής υγείας πολιτών Ευζώνων-Φαλήρου-Σχολής Τυφλών 

Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στο blog

___________________________________________________________________________________________________________

Αμίαντο

Ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τον αμίαντο και τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία

Τι είναι ο Αμίαντος

Ο όρος αμίαντος αναφέρεται σε διάφορα ορυκτά τα οποία αποτελούνται συνήθως από ενώσεις ασβεστίου και μαγνησίου και πυρίτη. Τα ορυκτά αυτά είναι έχουν εξαιρετική αντοχή στη θερμοκρασία (1000 Βαθμούς Κελσίου έως και 2700 Βαθμούς Κελσίου σε μερικές ποικιλίες)
Η βιομηχανική και μαζική παραγωγή του αμίαντου άρχισε τον 19ο αιώνα με κυριότερες παραγωγούς χώρες τον Καναδά, την Ροδεσία και η Νοτιοαφρικανική ένωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα αμίαντου.

Που χρησιμοποιείται και τρόποι επεξεργασίας.

Λόγω των ιδιοτήτων του ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο σε διάφορες χρήσεις. Στην αρχαιότητα ο αμίαντος είχε χρησιμοποιηθεί για φυτίλι σε δάδες και για παραπέτια στις φωτιές των βωμών. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τις ίνες του αμίαντου γύρω από το σώμα του νεκρού που ήθελαν να κάψουν για να προστατέψουν τις στάχτες του.
Αργότερα ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε για στολές πυροσβεστών, κουρτίνες θεάτρων, χαρτί για μονώσεις, καλύμματα καζανιών, λάμπες πετρελαίου, τοιχοποιήα, στέγαστρα κλπ.

Επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον Αμίαντο.

Η έκθεση στον αμίαντο μπορεί να προκαλέσει αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα και μεσοθελίωμα.

Με ποιόν τρόπο πρέπει να διαχειρίζεται ο αμίαντος.

Κατά τη διάρκεια αφαίρεσης του αμίαντου από κατασκευές οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πλήρως προστατευμένοι από την έκθεση στον αμίαντου καθώς και η περιοχή που γίνονται τα έργα να είναι πλήρως σφραγισμένη έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος έκθεσης στον αμίαντο.

Σχετική νομοθεσία.

Π.Δ. 212/2006 (ΦΕΚ 212/Α`/9.10.2006) Προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία, σε συμμόρφωση με την οδηγία 83/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την οδηγία 91/382/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την οδηγία 2003/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Υ.Α. 82/2003/2003 (ΦΕΚ 1045/Β`/29.7.2003) Τροποποίηση του π.δ 445/83 (166/Α) σε εναρμόνιση προς την Οδηγία 1999/77/Ε.Κ της Επιτροπής (EE L207/6-8-1999) «για την έκτη προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των Κρατών Μελών που αφορούν περιορισμούς της κυκλοφορίας στην αγορά και χρήσης μερικών επικινδύνων ουσιών και παρασκευασμάτων (αμίαντος)
Π.Δ. 159/1999 (ΦΕΚ 157/Α`/3.8.1999) Τροποποίηση του π.δ 17/96 «μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 91/383/ΕΟΚ (11/Α)» και του π.δ 70α/88 «προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία (31/Α)» όπως αυτό τροποποιήθηκε με το π.δ 175/97 (150/Α)
Υ.Α. Δ8/Γ/Φ17/4208/1998 (ΦΕΚ 1070/Β`/14.10.1998) Τροποποίηση των παραγράφων 6 και 10 του άρθρου 22 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που αναφέρονται στον αμίαντο
Π.Δ. 175/1997 (ΦΕΚ 150/Α`/15.7.1997) Τροποποίηση του π.δ 70α/88 «προστασία εργαζομένων που εκτίθενται στον αμίαντο κατά την εργασία» (31/Α) σε συμμόρφωση με την οδηγία 91/382/ΕΟΚ
Υ.Α. οικ. Υ1/2990/1993 (ΦΕΚ 328/Β`/6.5.1993) Περί απαγόρευσης της χρήσης πλακών ή άλλων υλικών που περιέχουν αμίαντο στους κλιβάνους έψησης άρτου κ.λπ τροφίμων
Υ.Α. Δ8/Γ/Φ17/16130/1992 (ΦΕΚ 424/Β`/3.7.1992) Τροποποίηση των διατάξεων του άρθ. 22 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που αναφέρονται στον αμίαντο
Υ.Α. 8243/1113/1991 (ΦΕΚ 138/Β`/8.3.1991) Καθορισμός μέτρων και μεθόδων για την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από εκπομπές αμιάντου
Π.Δ. 70α/1988 (ΦΕΚ 31/Α`/17.2.1988) Προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία

Πηγές-Βιβλιογραφία

Εγκυκλοπέδια Χάρη Πάτση
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας Της Εργασίας
http://www.asbestos.gr

Advertisements

1 σχόλιο »

 1. Νομίζω πως το θέμα πρέπει να ψαχτεί αρκετά. Ο αμίαντος είναι όντως ένα επικίνδυνο υλικό, όπως μπορούν να μαρτυρήσουν πολλές σχετικές επιδημιολογικές και τοξικολογικές έρευνες, αλλά η επικινδυνότητά του έχει διακριβωθεί όταν υπάρχει «επαγγελματική έκθεση» (occupational exposure) σε αυτό το υλικό ή τέλος πάντων έκθεση για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως σε κλειστούς χώρους, όπως π.χ. σε ένα ορυχείο ή ένα σχολείο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρεται όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε και η νομοθεσία.
  Νομίζω πως είναι πολύ τραβηγμένο να μιλά κανείς για κίνδυνο στην υγεία επειδή ο γείτονας έχει ένα υπόστεγο από αμίαντο.

  Για αυτό το λόγο προτείνω ξανά το θέμα ψαχτεί καλά ως προς το ποιο ακριβώς θεωρούμε πως είναι το πρόβλημα, πριν αφιερωθεί χρόνος και ενέργεια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλα πιο ουσιαστικά ζητήματα.

  Σχόλιο από Γιάννης — 18/06/2009 @ 5:51 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

About author

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων ευζώνων - φαλήρου - σχολής τυφλών

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Κατηγορίες:

Links:

Archives:

Feeds

Αρέσει σε %d bloggers: