Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Περιοχής Σχ. Τυφλών, Ευζώνων, Φαλήρου

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ | 30/05/2011

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών ξεκίνησε τη δράση της το Μάη του 2009. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους που είτε είχαμε ξανασυναντηθεί σε άλλες κινήσεις που αφορούν τις γειτονιές μας είτε επιθυμούμε να πάρουμε τη γειτονιά στα χέρια μας, να την ξανακάνουμε οικεία και να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε αυτή με συλλογικό τρόπο.

Μέσω της ανοιχτής συνέλευσης, οι κάτοικοι της περιοχής μαζευόμαστε, γνωριζόμαστε, κουβεντιάζουμε για ζητήματα που μας απασχολούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, αποφασίζουμε και δρούμε συλλογικά για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που συναντάμε στις γειτονιές μας και θέτουμε ως σημαντικό ζήτημα για την καθημερινότητα και τη σχέση μας με τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς την εμπλοκή μας, τη διαβούλευση μαζί μας και τη συμφωνία μας πριν αποφασιστεί οτιδήποτε έχει σχέση με τις γειτονιές μας και τη ζωή μας στην πόλη.

 

Η συνέλευση έχει χαρακτήρα δημοκρατικό, άμεσης και ισότιμης συμμετοχής, δίχως ανάθεση εξουσίας σε άτομα και δίχως αποκλεισμούς ανάλογα με το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία, το επάγγελμα …

Στο πλαίσιο λειτουργίας της συγκροτούνται ανοιχτές, τομεακές ομάδες (π.χ. πράσινο και ελεύθεροι χώροι, σχολική στέγη, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, νερό, πεζοδρόμια και κίνηση πεζών, κ.α.) που επεξεργάζονται τα επιμέρους θέματα και τα εισηγούνται στη συνέλευση.

Η διαδικασία διεξαγωγής της συνέλευσης περιλαμβάνει απολογισμό για την υλοποίηση των αποφάσεων και για τις ενέργειες που προηγήθηκαν, τοποθετήσεις, συζήτηση, προτάσεις επί των θεμάτων που τίθενται και ομόφωνες, κατά το δυνατό, ή πλειοψηφικές αποφάσεις για την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες. Τις αποφάσεις αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν είτε η αρμόδια ομάδα είτε ανοιχτές επιτροπές που συστήνονται επιτόπου από μέλη και οι οποίες λογοδοτούν στη συνέλευση.

 

Έχουν πραγματοποιηθεί 21 συνελεύσεις από τον Μάιο του 2009 στο αμφιθέατρο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, σε αίθουσα του πειραματικού σχολείου, στο νεο δημαρχείο και στην σχολή τυφλών.

Η ανταπόκριση των κατοίκων και των τοπικών φορέων (π.χ. σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων,  καταστηματάρχες, 5o Δημοτικό Διαμέρισμα) ήταν ενθαρρυντική και ορισμένες φορές μαζική. Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, κατορθώσαμε να τηρήσουμε δημοκρατικές διαδικασίες, να διεξάγουμε ενδιαφέρουσες και πλουραλιστικές συζητήσεις για πληθώρα θεμάτων, να εκθέσουμε τις απόψεις μας, να κάνουμε προτάσεις, να πάρουμε και να υλοποιήσουμε αποφάσεις και να δράσουμε ποικιλοτρόπως.

 

Στις συνελεύσεις συζητήθηκαν πολλά θέματα. Τα κύρια ζητήματα που μας απασχόλησαν και οι σημαντικότερες δράσεις που αναλήφθηκαν παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω:

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το ζήτημα της ανεξέλεγκτης διασποράς και του ανεπαρκούς ελέγχου των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και της προστασίας της υγείας μας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τέθηκε εξαρχής και επιτακτικά, με αφορμή την κεραία στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της οδού Παρασκευοπούλου 12 και τους αγώνες που είχαν γίνει παλιότερα με σκοπό την απομάκρυνσή της.

[παράσταση διαμαρτυρίας στο Δ.Σ., εκδήλωση ενημέρωσης (10/06/2009), επώνυμες καταγγελίες, ενημέρωση σχολείων και κατοίκων πόρτα-πόρτα, συλλογή υπογραφών, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός οδού, προσπάθεια συντονισμού με ανοιχτές συνελεύσεις και ομάδες που ασχολούνται με την επικινδυνότητα των ακτινοβολιών από τις κεραίες]

Πρέπει να καταγγελθεί πως κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και των δράσεων μας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και κατά τη διεξαγωγή των συνελεύσεων, δυνάμεις της αστυνομίας μας περιφρουρούσαν και μας παρακολουθούσαν.

Σχολική στέγη. Πρόκειται για φλέγον ζήτημα των γειτονιών μας αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά μαθητές, μαθήτριες, γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί είναι τεράστια και διαρκώς οξύνονται.

[επαφή και συνεργασία με συλλόγους διδασκόντων και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, διαδήλωση στο δημαρχείο, συνάντηση με το δήμαρχο και παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποδέχτηκε το αίτημα απαλλοτρίωσης του οικοπέδου στην οδό Μ. Αλεξάνδρου με Χατζή (‘μάρμαρα Μόσχου’) με σκοπό την ανέγερση νηπιαγωγείου, παράσταση διαμαρτυρίας στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καθώς η Εκκλησία της Ελλάδας είναι ιδιοκτήτρια του παραπάνω οικοπέδου, συλλογή υπογραφών]

Οι συνεχείς διαμαρτυρίες μας πέτυχαν τον αρχικό μας σκοπό και το οικόπεδο επαναχαρακτηρίστικε σε οικόπεδο για νηπιαγωγείο.

Αλλαγή ονόματος της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου σε Χαρδαλιά χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συμφωνία των επαγγελματιών και κατοίκων της οδού. [υποστήριξη και συνεργασία με τους επαγγελματίες της οδού, συλλογή υπογραφών, συλλογή υπογραφών, δημοσιοποίηση στον τοπικό τύπο, μαζική παράσταση και διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του.]

Ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου

[προτάσεις για αξιοποίηση κενού οικοπέδου στη Δελφών με Αρχαιολογικού Μουσείου ως πάρκο, ανάπλαση παραλιακού μετώπου, διαμαρτυρία κατά την τελετή εγκαινίων του νέου δημαρχείου

διαβούλευση για την ανάπλαση της παραλίας και απαίτηση από πλευράς μας να μην αλλάξει η φυσιογνωμία των πάρκων στην γειτονιά μας και να μην εμπορευματοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο. προτάσεις για δεντροφύτευση στα πεζοδρόμια και τους αδόμητους χώρους της γειτονιάς μας (όπως η γωνία ολγας με καλιδοπούλου) και προτείναμε δρόμους για την μετατροπή τους σε πεζόδρομους ( καραϊσκάκη/κυπρου/  και αρχ.μουσείου/ροσταν/ ) ]

Κίνηση πεζών και ποδηλατών/ισσών

[απελευθέρωση παραλιακού πεζόδρομου από αυτοκίνητα, διευκόλυνση διάβασης τυφλών, επαφή με ομάδες ποδηλατών/ισσών και με ομάδες ενάντια στη στάθμευση σε πεζοδρόμια, απόπειρα χαρτογράφησης προβλημάτων πεζοδρομίων, πρόταση πεζοδρόμησης]

Ύδρευση – αποχέτευση – βιολογικός καθαρισμός – ανακύκλωση / αξιοποίηση απορριμμάτων

[συμμετοχή στις διαδηλώσεις που διοργάνωσε το σωματείο της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση το καλοκαίρι]

Καθαριότητα της γειτονιάς

[αναλάβαμε προτοβουλία για μια ‘εκστρατία καθαριότητας’ με παρεμβάσεις στο δήμο και την υπόδειξη ευαίσθητων περιοχών, επίσης ξεκινήσαμε μια καμπάνια ενημέρωσης προς τους συνοδούς σκύλων για τις ακαθαρσίες]

Αποτέλεσμα της σχέσεις μας με την σχολή τυφλών την περίοδο των διαδηλώσεων τους, είναι η συνεργασία μας με την ένωση τυφλών. Στις 14 του Δεκέμβρη 2010 διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικη γιορτή στην σχολή τυφλών και διασκεδάσαμε με την μουσική του  μουσικού συγκρότηματός τους.

 

 Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών

                                                                                      https://syneleysistef.wordpress.com

Advertisements

Αναρτήθηκε στις 1. Ανοιχτή Συνέλευση

1 σχόλιο »

 1. Καλημέρα σε όλους
  Λέγομαι Διονυσία Νικολοπούλου, είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης. Μένω στα Μετέωρα δήμου Πολίχνης.
  Θέλω απλά να σας ενημερώσω για μια πρόταση που έχει τεθεί στη πόλη,σε στενό ακόμα κύκλο σχετικά με τη πώληση της ΕΥΑΘ.

  Η ΕΥΑΘ πωλείται και το ποσό το οποίο θα προκύψει από τη πώλησή της αντιστοιχεί σε 46 ευρώ ανά κάτοικο, η 127 ευρώ ανά υδρόμετρο. Στο δίκτυο της ΕΥΑΘ συνδέονται 550.000 χιλιάδες υδρόμετρα.

  Η ΕΥΑΘ είναι ήδη ιδιωτικοποιημένη σε ποσοστό 25%. Το 5% το κατέχει η Σουέζ.

  Η ιδιωτικοποίηση μέρους της ΕΥΑΘ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση 170% στους λογαριασμούς μας.

  Η πρόταση που έχει τεθεί από λίγους κατοίκους αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης από τον Μάτη (από τη παράταξη των

  Οικολόγων) είναι μέσα από ένα συνεταιρισμό δημοτών η ΕΥΑΘ να περάσει στους δημότες Θεσσαλονίκης.

  Η πρόταση αυτή δεν είναι πρόταση του σωματείου της ΕΥΑΘ το οποίο πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα.

  Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και στις δύο προτάσεις, ο Δήμος δεν πήρε θέση και απλά εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

  Έχει ήδη προηγηθεί μια αυθόρμητη και λίγο τυχαία επαφή με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ (σε μια πρόσφατη κινητοποίησή τους) και υπάρχει η ιδέα

  να κάνουμε μια συνάντηση εργαζομένων ΕΥΑΘ και κατοίκων Θεσσαλονίκης. Αν υπάρχει ενδιαφέρον, παρακαλώ ενημερώστε με σχετικά.
  Αν θέλετε μπορώ να έλθω σε κάποια συνέλευσή σας.
  Δεν έίδα ανακοίνωση για επόμενη συνέλευση στο blog σας, για αυτό σας στέλνω mail

  με εκτίμηση

  Διονυσία Νικολοπούλου

  Σχόλιο από Διονυσία Νικολοπούλου — 07/06/2011 @ 12:59 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

About author

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων ευζώνων - φαλήρου - σχολής τυφλών

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Κατηγορίες:

Links:

Archives:

Feeds

Αρέσει σε %d bloggers: