Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Περιοχής Σχ. Τυφλών, Ευζώνων, Φαλήρου

Γιατί συγκεντρώνουμε χρήματα για τον Νίκο Καρανίκα | 28/06/2013

 Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε χρήματα για τον Νίκο, τυπικά μέχρι Τρίτη 2/7/13, αλλά ουσιαστικά για αρκετά περισσότερο, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ρύθμισης της οφειλής.
Εθνική Τράπεζα

Αρ. Λογ/μού: 251/788254-82

IΒΑΝ: GR7701102510000025178825482

 

Γιατί συγκεντρώνουμε χρήματα για τον Νίκο Καρανίκα

Ο Νίκος Καρανίκας είχε συλληφθεί, ως αντιρρησίας συνείδησης, τον Αύγουστο του 1995, σε ηλικία 25 ετών, κι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε φυλάκιση 4 ετών, η οποία όμως μειώθηκε από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο (Δεκέμβριος 1995) σε 1 έτος με τριετή αναστολή. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, στις στρατιωτικές φυλακές του στρατοπέδου Παύλου Μελά, είχε αναπτυχθεί γύρω του ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Βγαίνοντας από τη φυλακή (1996), έλαβε «φύλλο πορείας» για μια μονάδα στην οποία, φυσικά, ποτέ δεν παρουσιάστηκε. Έτσι, του ασκήθηκε δίωξη για ανυποταξία, η οποία παρέμεινε ανενεργή μέχρι φέτος, 2013. Τα ίδιο διάστημα, κατέθεσε αίτημα αναγνώρισής του, ως αντιρρησία συνείδησης, αλλά η ειδική για το θέμα αυτό επιτροπή, το απέρριψε!  Εν τω μεταξύ,  το 2000 του ασκήθηκε νέα δίωξη, για λιποταξία, αυτή τη φορά. Την υπόθεση εκδίκασε το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο και τον αθώωσε (ως προς την κατηγορία της λιποταξίας). Φάνηκε σαν η υπόθεση να τελείωσε εκεί, αλλά……

Την Τετάρτη 20/2/2013 σε μέρα απεργίας, η αστυνομία (μετά από διαδοχικές τυπικές ή άτυπες ενοχλήσεις) επισκέπτεται τον Νίκο στο σπίτι του, τον συλλαμβάνει και τον οδηγεί στο Στρατοδικείο με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για την υπόθεση της δίωξης για ανυποταξία του 1996 (17 χρόνια μετά)!! Εκδικάστηκε στις 8 Μαρτίου 2013 στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου κατέθεσαν υπερασπιστικά και εκπρόσωποι διεθνών φορέων, όπως της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Αντίρρησης Συνείδησης κ.ά. Η απόφαση ήταν αθωωτική και για την κατηγορία της ανυποταξίας αυτή τη φορά. Όμως… Η άρνηση στράτευσης θεωρείται διαρκές αδίκημα, που σημαίνει ότι,  για οποιονδήποτε ανυπότακτο, ακόμα και αν αυτός έχει καταδικαστεί προηγουμένως για το αδίκημα της ανυποταξίας, μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του αυτόφωρου και να ξαναδικαστεί!! Προβλέπεται δε, πρόστιμο, με ανώτατο όριο τις 6000 ευρώ, το οποίο αναλαμβάνει να εισπράξει η εφορία και η μη εμπρόθεσμη αποπληρωμή του επιβαρύνεται με 2% κάθε μήνα. Ο ανυπότακτος δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση στράτευσης μετά το πέρας της δίωξης.

Έτσι, ο Νίκος συνελήφθηκε εκ νέου, στις 11/6/2013 (πρωί, καθώς περίμενε το λεωφορείο για να μεταβεί σε διαμαρτυρία πολιτών στη ΔΕΗ), με τη διαδικασία του αυτοφώρου και αφού κρατήθηκε για 6-7 ώρες, του επιβλήθηκε το πρόστιμο των 6000 ευρώ!!!!! Το ποσό έπρεπε να καταβληθεί μέχρι τις 24/6/13!!! Σε περίπτωση μη καταβολής, προβλέπεται η διαδικασία της κατάσχεσης!!! και μόνο.

Όμως το θέμα δεν τελειώνει ούτε εδώ….την Πέμπτη 20/6/2013, αστυνομικός υπάλληλος επισκέπτεται και πάλι το σπίτι του και επιδίδει, αυτή τη φορά, στην αποσβολωμένη αδελφή του, νέο «φύλλο πορείας», που τον καλεί να παρουσιαστεί σε μονάδα στις 9/7/2013!!  Και μην ξεχνάμε ότι ήδη φυλακίστηκε επί 1 χρόνο και επίσης αθωώθηκε 2 φορές απ’ το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, τόσο για τη λιποταξία, όσο και για  την ανυποταξία.

Όσον αφορά στο ζήτημα της άρνησης στράτευσης γενικότερα και της αντίρρησης συνείδησης, ειδικότερα, δυστυχώς, η χώρα μας παραμένει από τις ελάχιστες οι οποίες δεν έχουν εναρμονιστεί με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεθνή Αμνηστία, από την οποία προέρχεται και το παρακάτω δελτίο τύπου).

Καθώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση, να ακυρώσουμε την παράλογη και απαράδεκτη, ισχύουσα νομοθεσία, μπορούμε εντούτοις, να προστατεύσουμε τον Νίκο από την οικονομική εξαθλίωση, συγκεντρώνοντας χρήματα. Άλλωστε διαθέτει τόση αξιοπρέπεια και τόσο υψηλό φρόνημα, που η οικονομική είναι η μόνη εξαθλίωση στην οποία θα μπορούσε να περιέλθει. Ο Νίκος, με το ήθος και την προσωπικότητά του, δεν προτείνει την αντίρρηση συνείδησης, ως μια θεωρητική προσέγγιση, αλλά την ενσαρκώνει συνεπέστατα, στην καθημερινή του ζωή. Όποιος τον γνωρίζει προσωπικά το διαπιστώνει άμεσα.

 

Ο Νίκος είναι σήμερα 44 ετών. Η δίωξη λήγει, σύμφωνα με τον νόμο, στην ηλικία των 45. Θα λήξει όμως στην πραγματικότητα;; Ο Δ. Σωτηρόπουλος δικάζεται ακόμη στα 47 του……

 

Η συγκέντρωση του ποσού, παρατείνεται τυπικά, μέχρι Τρίτη 2/7/13, αλλά ουσιαστικά για αρκετά περισσότερο, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ρύθμισης της οφειλής.

Εθνική Τράπεζα

Αρ. Λογ/μού:   251/788254-82

ΙΒΑΝ: GR7701102510000025178825482

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  (Διεθνής Αμνηστία)  5 Ιουνίου 2013

Η άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης είναι δικαίωμα, όχι αδίκημα

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της και καταδικάζει τις συνεχιζόμενες διώξεις εναντίον αντιρρησιών συνείδησης, ζητώντας να σταματήσουν αμέσως οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία σε κάθε περίπτωση, και ακόμα περισσότερο οι επανειλημμένες διώξεις τους για την ίδια πράξη.

Τους τελευταίους μήνες είχαν σημειωθεί 3 συλλήψεις αντιρρησιών συνείδησης που οδηγήθηκαν σε στρατιωτικά δικαστήρια. Ο Νικόλαος Καρανίκας αθωώθηκε. Οι δίκες του Χαράλαμπου Ακριβόπουλου και του Μενέλαου Εξίογλου έχουν αναβληθεί για τις 8 Οκτωβρίου και τις 20 Ιουνίου αντίστοιχα.

Επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα, σήμερα, 5 Ιουνίου, ο ολικός αρνητής στράτευσης Μιχάλης Τόλης δικάζεται με την κατηγορία της ανυποταξίας από το Στρατοδικείο Αθηνών, επειδή αρνείται για ιδεολογικούς λόγους να υπηρετήσει τόσο τη στρατιωτική θητεία όσο και την εναλλακτική υπηρεσία. Τη δίκη θα παρακολουθήσει παρατηρητής της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο Μιχάλης Τόλης συνελήφθη προχτές, 3 Ιουνίου, στα Ιωάννινα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Χτες το Στρατοδικείο Αθηνών ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσής του για σήμερα, και αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής του.

Τη δίκη του αναμένει επίσης ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, 47 ετών, από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της ανυποταξίας, αν και δεν είναι πλέον υπόχρεος στράτευσης, ήδη από το 2008, όταν έγινε πατέρας για τρίτη φορά.

Με σύλληψη κινδυνεύει επίσης ένας αντιρρησίας συνείδησης για θρησκευτικούς λόγους, του οποίου απορρίφθηκε τόσο η αίτηση για αναγνώριση της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης όσο και η σχετική αίτηση ακυρώσεως που άσκησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία στην Ελλάδα είχε και συνεχίζει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, καθώς απαιτεί πολύ μεγαλύτερης διάρκειας υπηρεσία από εκείνη που προβλέπεται για το στρατό. Συγκεκριμένα η εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία είναι διάρκειας 15 μηνών έναντι 9 μηνών στο στρατό ξηράς, όπου υπηρετεί η μεγάλη πλειονότητα των στρατεύσιμων. Επιπροσθέτως, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ο θεσμός της εναλλακτικής υπηρεσίας πρέπει να είναι καθαρά πολιτικής φύσης, εκτός της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των αιτημάτων για αναγνώριση της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης, η οποία θα πρέπει να γίνεται με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο. Αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η απόφαση λαμβάνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμοδότηση πενταμελούς ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και δύο στρατιωτικοί.

Οι επανειλημμένες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης οι οποίοι έχουν προηγουμένως καταδικασθεί ή αθωωθεί για την ίδια πράξη παραβιάζουν το Άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».

Οι δίκες πολιτών συμπεριλαμβανομένων των αντιρρησιών συνείδησης, σε στρατοδικεία εγείρουν σοβαρές ανησυχίες. Σε αντίστοιχη περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι η δίκη ενός τούρκου αντιρρησία συνείδησης από ένα δικαστήριο το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από στρατιωτικούς δικαστές παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  υπόθεση Ercep κατά Τουρκίας, απόφαση 22/11/2011).

Τόσο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (Γενικό Σχόλιο 22, 1993), όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπόθεση Bayatyan κατά Αρμενίας, απόφαση 01/06/2011) έχουν αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προστατεύεται από το δικαίωμα περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των Άρθρων 18 και 9 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αντίστοιχα. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να εναρμονίσουν τη νομοθεσία περί αντίρρησης συνείδησης και την πρακτική, με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και συστάσεις, και να τερματίσουν αμέσως όλες τις διώξεις, τις ποινές φυλάκισης, τα διοικητικά πρόστιμα (ύψους 6.000 ευρώ) και τις διακρίσεις εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης.

Advertisements

Αναρτήθηκε στις 1. Ανοιχτή Συνέλευση

1 σχόλιο »

  1. Ευχαριστούμε όλες και όλους για τη βοήθεια σας, στη συγκέντρωση του αναγκαίου χρηματικού ποσού, για την οικονομική ενίσχυση του αντιρρησία συνείδησης και μέλους της συνέλευσής μας, Νίκου Καρανίκα. Η ανταπόκρισή σας μας δίνει κουράγιο και ελπίδα για να συνεχίσουμε τη δράση της αλληλεγγύης, προς την ουτοπία ενός κόσμου Αγάπης και Καλοσύνης.  Σας ενημερώνουμε ότι ο λογαριασμός έχει πλέον κλείσει.

    Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων
    Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών

    Σχόλιο από syneleysistef — 16/12/2013 @ 12:16 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

About author

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων ευζώνων - φαλήρου - σχολής τυφλών

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Κατηγορίες:

Links:

Archives:

Feeds

Αρέσει σε %d bloggers: